Nemoc špinavých rukou

Hepatitida typu A nebo také infekční žloutenka je virové onemocnění. Riziko nákazy sice více stoupá během letních měsíců, kdy lidé hodně cestují, ale opatrnost je na místě celoročně a nejen při cestování.

Infekční žloutenka je vyvolána virem hepatitidy A, který je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí. Dokáže přežívat týdny při pokojové teplotě a dokonce i několik let ve zmraženém stavu. Zničit ho můžeme varem, který musí trvat minimálně pět minut, anebo působením dezinfekčních prostředků.

Virus vniká do těla ústy, to znamená z jídla, nebo třeba kontaminovaným nádobím, ale nejčastějším nosičem virů jsou ruce. Proto se hepatitidě říká nemoc špinavých rukou.

Onemocnění hrozí při nedodržování základních hygienických návyků, jako je mytí rukou před jídlem, mytí rukou po použití WC, pití vody z nechráněných zdrojů, neomytí ovoce a špatně tepelně upravená jídla.

V obecném povědomí je, že onemocnění hepatitidou typu A hrozí hlavně v zemích se sníženou hygienou. Zajímavé je, že ani pobyt v prvotřídních hotelích není zárukou ochrany před touto infekcí.

Inkubační doba a příznaky

Inkubační doba nemoci, to je čas od nákazy do příznaků, je 14 až 50 dní, nejčastěji 30 dní. Prvotní příznaky připomínají chřipku:

  • zvýšená teplota
  • bolesti hlavy
  • bolesti svalů
  • únava
  • rýma
  • kašel
  • žaludeční a střevní potíže

V některých případech dochází k bolestem a otokům kloubů a vyrážce. Po této fázi nastupuje vlastní projev onemocnění – žloutenka. Současně s ní má pacient tmavší moč, světlou stolici a svědění kůže. Někdy se chřipkové, žaludeční a střevní příznaky nemusí objevit. Dalšími viditelnými faktory je zažloutnutí kůže a očního bělma.

V Česku je u akutní virové hepatitidy typu A povinná izolace. Kromě dietních opatření (omezení přepalovaných tuků) a zákazu alkoholu je součástí léčby omezení fyzické námahy. Žádná jiná specifická léčba není.

Možnost, jak snížit riziko nákazy, je preventivní očkování a dodržování základních hygienických návyků.

Další typy hepatitidy a způsoby přenosu

A – potravinami nebo vodou, nedostatečnou hygienou; nákaza nepřechází do chronického zánětu

B – krví, pohlavním stykem, sdílením injekční stříkačky, z matky na dítě; 95% osob se infekce zbaví a získá celoživotní imunitu

C – krví při transfuzích a sdílením injekční jehly; z 85% se jedná o chronickou infekci

D -  krví, neúplný virus, který potřebuje přítomnost viru hepatitidy B; u 80 % osob s chronickou infekcí se rozvine cirhóza

E -  potravinami nebo vodou, nedostatečnou hygienou; nákaza nepřechází v chronickou hepatitidu a není spojena s rakovinou jater

Nemoc špinavých rukou patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Adresář

Poradna na téma Žloutenka - hepatitida

Diskutujte na téma Žloutenka - hepatitida

Píšeme jinde
  • Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

  • Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Vyzkoušejte tip na rychlý oběd či večeři. Špagetový koláč s balkánským sýrem, špenátovými lístky a čerstvými bylinkami dobře chutná, zasytí a není náročný na suroviny.



Zdravě.cz na Facebooku